Kombucha (tésvamp) del 1

Det första vi hade när vi började skolan igen efter jullovet var en förmiddag av Visa och Berätta. Alla hade tagit med sig något viktigt eller oviktigt att visa och berätta om. David hade tagit med sin sig tésvamp som han och Astrid (min lärare) hade haft länge. Den kunde en klippa lite i och dela upp så jag fick en liten bit av den! Den fungerar lite som surdeg (som folk kanske känner till lite bättre), en matar den en gång i veckan med kallt té och socker. Svampen växer och i slutet av veckan kan en dricka det som legat och "jäst" hela veckan. Det blir som en lite halvkolsyrad dryck som är bra för allt. Sen så matar en den igen med kallt té och socker och så har en liksom en dryck varje vecka. Om en väntar för länge kan den bli för sur osv. Den är liksom levande. Jag har testat med myntaté och ska se hur det blir med den smaken. Men den kan en ju ändra lite efter vad en gillar för té. 

Den ska förvaras i en glasburk, och ju större burk desto mer dryck får du i slutet av varje vecka. Jag måste nog uppgradera mig så snart jag hittar en bättre burk. Eftersom den måste andas så sätter en en tygbit över med en gummisnodd så den inte blir instängd.

Svampen känns ungefär som en lite slemmig hård manet. Den ska en ta ut varje gång en byter tét, som ska vara 0,5 dl socker per 1 liter kallt té.

Den ska stå i rumstemperatur och där det inte är alldeles för ljust. (Här är den inte matad, den ska alltså fyllas varje vecka.) Den fungerar tydligen väldigt bra till att blanda drinkar med, om en är intresserad av sådant. Men ja, fortsättning följer (kanske?)